SJAAK SMETSERS exposeert zijn werken in zijn thuisbasis GALERIE MOEËJEN DAAG 

Sjaak Smetsers (beelden)

 

De afgelopen jaren heeft Sjaak Smetsers vele solo exposities in binnen- en buitenland op zijn naam geschreven en was zijn werk op grote kunstbeurzen vertegenwoordigd. Inmiddels is zijn werk terug te vinden bij vele particulieren en bedrijven. Zijn overwegend polychrome wezens met fraai afgewerkte ‘huiden’, hebben ondanks hun kleur en humor een diepere betekenis. Elk beeld heeft twee gezichten. Goed en kwaad. Goddelijk en duivels. Het is de zoektocht naar de hoogste vorm van puurheid waar het een niet zonder het ander kan. Samensmelting van het alles. Of zoals hij het zelf noemt: zijnisme.

Met verschillende disciplines, gemengde technieken en een grote tegenstrijdigheid van materialen, komen zijn fabelachtige kunstwerken tot stand. Als een speelse alchemist zet hij zijn werk neer en heeft hij onmiskenbaar een eigen handschrift. Iedere keer weer, weet hij glas vanuit een andere discipline te benaderen, blazen, gieten, pate de verre, fusing, zandstralen en koudbewerking, het liefst in combinatie met een metaalsoort zoals brons, tin of cortenstaal.

Mede geïnspireerd door de innovatieve Romeinen, die in deze streek reeds tweeduizend jaar geleden wonderbaarlijke glasvariëteiten introduceerden, steekt Smetsers relatief veel tijd in het omvormen van diverse soorten glas waarbij hij goud, koper, palladium en zilver gebruikt.

De driedimensionale fabelwezens van Sjaak Smetsers sluiten inhoudelijk naadloos aan bij een lange West-Europese culturele traditie. De fabeldieren treffen we al in de elfde, twaalfde, dertiende en veertiende eeuw aan. Ze zijn vooral te zien op apocalyptische voorstellingen op portalen of op luchtbogen van Romaanse en Gotische kerken.

Rond 1500 komen we ze tegen in het buitengewoon vreemde werk van Jheronimus Bosch en later ook bij de familie Brueghel. In de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw zien we fabelwezens met meer morbide en vileine trekken opduiken bij symbolistische en surrealistische kunstenaars zoals Max Ernst en Joan Miró.

Na de Tweede Wereldoorlog vinden we imaginaire fabeldieren in allerlei varianten – van agressief tot naïef - terug bij de Cobra-kunstenaars Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Corneille, Asger Jorn, Lucebert en Anton Rooskens. Sommigen van deze beroemde kunstenaars waren als keramist werkzaam in het cultureel altijd bloeiende Tegelen. Het bijzondere, hedendaagse werk van Sjaak Smetsers sluit aan bij deze lange kunsttraditie, maar staat tegelijkertijd op hoogst originele benen.

Het lijkt dat zijn onmiskenbare handschrift en de lange traditie die Tegelen met kunstenaars heeft, daarmee een nieuwe weg is ingeslagen.

U bent van harte uitgenodigd om deze expositie te bezoeken!

 

Sjaak en Lianne Smetsers

 

Galerie Moeëjen Daag

Grotestraat 61a

5931 CT TEGELEN

The Netherlands

 

Tel. +31 (0) 77 3747510

 

Openingstijden:

vrijdag 12.00 - 17.00 uur

zaterdag 12.00 - 17.00 uur

 

GRATIS PARKEERPLAATS vlakbij onze galerie:

"Plein 1817" in Tegelen

(Grotestraat, Engerstraat

SJAAK SMETSERS
Housemouse
46x13x13 cm
Brons, glas, hardsteen
Unicum

SJAAK SMETSERS
Housemouse
46x13x13 cm
Brons, glas, hardsteen
Unicum

SJAAK SMETSERS
Housemouse
46x13x13 cm
Brons, glas, hardsteen
Unicum

SJAAK SMETSERS
Housemouse
46x13x13 cm
Brons, glas, hardsteen
Unicum

SJAAK SMETSERS
Flos Aetatis (de bloei van de jaren)
Brons, glas, hardsteen
unicum

SJAAK SMETSERS