GALERIE MOEËJEN DAAG 

HUIDIGE EXPOSITIE  
 
04 januari t/m 02 maart 2019  
 
Kunstenaars:  
 
ANITA DUIJF 
(schilderijen)  
HANS VAN HORCK 
(schilderijen) 
SJAAK SMETSERS  
(beelden en wandobjecten)  

 

WELKOM IN GALERIE MOEËJEN DAAG!

 

In Galerie Moeëjen Daag zijn naast de beeldhouwwerken en wandobjecten van SJAAK SMETSERS, de schilderijen van

ANITA DUIJF en HANS VAN HORCK te zien!

ANITA DUIJF (schilderijen)

 

Bouwstenen van figuratie en abstractie

 

Omdat Anita Duijf al in haar eerdere werk bijkomstigheden negeerde en direct op het centrale beginsel af ging om dat met felle kleurtoetsen op het doek gestalte te geven stevent ze ook nu recht af op de knooppunten in de samenleving waar de obstakels ie vinden zijn die vrijheid en humaniteit in de weg staan. De meest fundamentele gedachten die culturen ontwikkelen met betrekking tot aard en inrichting van de wereld en de positie van de mens daarbinnen vinden we in hun religies en wereldbeschouwelijke systemen. Die netwerken van betekenissen en zin, sturen en bepalen ons dagelijks handelen en voelen bijna totaal, maar weinigen zijn zich bewust van hun inhoud omdat ze als vanzelfsprekend worden ervaren.

 

Anita Duijf onthult ons wat volledig in het zicht lag maar desondanks verborgen bleef. Ze toont, net als in haar tulpenschilderijen de samengebalde krachten die een uitweg zoeken en de barrières en hinderpalen die in de weg staan. Haar doeken zijn in die zin tevens een oproep en een manifest, een visualisering van de steeds wijder wordende breuken en scheuren in oude en versteende instituties die tekort doen aan de menselijkheid van de ‘andere helft’ van de wereldbevolking.

 

HANS VAN HORCK (schilderijen)

 

Een avontuur tussen abstractie en figuratie

 

Wat treft onmiddellijk in de schilderkunst van vanhorck. Het is de eindeloze diepte van een coloriet dat een rijke echo uitzendt. Toch is er een zuivere binding tussen kleur en vorm in dit oeuvre. Het gaat inderdaad om een dialoog tussen kleur en vorm, en dat op een poëtische frequentie zodat de raaklijnen tussen beide in de sfeer van een verfijnde legering herkenbaar zijn.

 

De schilder blijft in essentie schilder waardoor het kleurregister een overwegende rol behoudt, en de figuratie in de weelde van veredelde tonaliteiten is opgenomen, en mede de functie vervult van een stramien waarop het totaalbeeld stoelt.

 

Nergens prononceert vanhorck de vorm als een te zelfstandige aanwezigheid, zoals ook de kleurpartijen op zich geen zelfstandige delen van het schilderij zijn, omdat alles harmonisch en zuiver in elkaar verweven is. Voor deze kunstenaar blijft het kleurveld een paradijselijk domein van tinten en klanken waarin het onderwerp van de mens, de mythe en de natuur als het ware onder de verfhuid wordt opgevoerd. Er wordt aldus met verfijnde aanduidingen ontleend aan de werkelijkheid een vervreemding gesuggereerd.

 

“art is the memory of the divine”

 

jean delville

 

SJAAK SMETSERS (beelden en wandobjecten )

 

Als een speelse alchemist werkt Sjaak Smetsers dagelijks in zijn Tegelse atelier. Hij bewerkt brons, koper, staal, zilvertin, smelt, giet en blaast glas.

 

Met veel geduld en toewijding vervaardigt hij kleurnuances die we in de natuur niet snel tegenkomen.

 

Glas, brons, koper, staal, tin; als een ware alchemist combineert hij de meest onmogelijke materialen tot een nieuwe eenheid. De beelden van Sjaak lijken fantasiefiguren waar het menselijke met het dierlijke is verenigd. Fantasie en humor; transparant en doorspekt met kleur. Ver weg van de realiteit en van de waan van de dag.

 

Sjaak legt in zijn beelden de spanning bloot van het morele fundament van het menselijk bestaan, transparanter kan het bijna niet. Twee gezichten in één kop. Vier ogen. Het goede en het kwade. Zoals een contrasterende saus over uitstekend smakend voedsel. Duivels en goddelijk.

 

Zijn thema is universeel. Iedereen pelt het leven af, om tot aan de essentie te komen. Sjaak doet dat op zijn manier. Hij heeft een levenshouding waarin gelachen kan worden en waarin de traan zich kan losweken. Hij pelt tot aan de kern en probeert het bestaan van daaruit te begrijpen en te ervaren, daar heeft hij zijn kunstenaarschap voor nodig. Daarvoor moet hij creëren.

 

Wij zien het terug, in zijn kunst en in zijn poëzie. Dat doet hij “met beide benen op de grond”, zoals ook zijn beelden goed geaard en met beide voeten op de grond de wereld in gaan.

 

Kenmerkend voor het geëxposeerde in GALERIE MOEËJEN DAAG zijn vakmanschap en kwaliteit. De structuur van Galerie Moeëjen Daag is laagdrempelig en open; een plek waar iedereen mag en kan genieten van kunst. Een bezoek aan de galerie maakt van uw dag een mooie dag.

 

www.moeejendaag.nl

www.sjaaksmetsers.nl

Sjaak en Lianne Smetsers-Sampers 
GALERIE MOEËJEN DAAG 
Grotestraat 61 A 
5931 CT TEGELEN 
Tel. +31 (0) 77 3747510 
 
info@moeejendaag.nl 
sjaak@sjaaksmetsers.nl 
 
Openingstijden: 
Vrijdag 12.00 - 17.00 uur 
Zaterdag 12.00 - 17.00 uur 
en bezoek op afspraak 

Heeft u vragen over de beschikbaarheid en prijzen van de kunstwerken of andere vragen, neem gerust contact op.

Tel. +31 (0) 77 3747510

+31 (0) 6 46370816